18.10.06

morten helmsted : bekender at være en farlig synder

der i skotland stødte jeg på james hogg, da den kære morten helmsted forberedte foredrag om hans The Private Memoirs and Confessions of a Justified Sinner, hvilket såmænd er det mest postmoderne jeg er stødt på i laaaaang tid. højholt bliver grøn her.
-der er noget med flere fortællere i lag eller rammer af hvad vi nu kalder det. 1) den implicitte fortæller. 2) en redaktør som graver liget op af robert wringham, og der finder hans moderiske bekendelser . 3) robert wringham, som er morderen og udfordreren af den calvinistiske kristendom. (dvs. den ultimative determination, at menneskene er udvalgt på forhånd til enten at komme i himlen eller helvede, og at robert begår mord fordi han af en personificering af djævlen får at vide, at han er sikret en plads i himlen. i det samtidige skotland herskede calvinismen.)
-i den originale udgave fra 1824 medfulgte et håndskrevet ark, som skulle forestille de morderiske "confessions" som virkelige.
-i historien indgår et brev som forfatteren (den rigtige james hogg) i virkeligheden har skrevet. at dele af vores virkelighed forsøges inddraget i konstruktionen.
-at djævlen optræder, og truer den virkeligheds-lighed som hoggs selv forsøger at stable på benene.

uhhh, det bliver et mas at skulle læse helt på engelsk, men det tegner glimrende. iø. var bogen i lang tid ude af den litterære kanon, indtil andré gidé engang genopdagede bogen, og skrev forord og genudgav den. og jeg vender stærkt tilbage, når jeg lige får fremskaffet et eksemplar, og læst lidt videre.